Een deel van je studie in het buitenland volgen? Dat kan! De HAN heeft ruim 200 partneruniversiteiten over de hele wereld waar je 1 of 2 semesters kunt studeren. Maar ook voor stage of afstuderen kun je naar het buitenland. Voor het zover is, moet er echter veel worden geregeld. Op deze site vind je informatie over de belangrijkste zaken die in orde moeten zijn zodat je van je buitenlandavontuur een succes maakt!
Bij het plannen van je buitenlandavontuur kun je globaal het volgende stappenplan aanhouden.
Oriëntatie
Je avontuur begint bij je te oriënteren op de mogelijkheden. Stel jezelf daarbij o.a. de volgende vragen:
Inhoudelijke voorbereiding op je buitenland verblijf
Heb je de vragen bij Oriëntatie beantwoord en kom je tot de conclusie dat je een deel van je studie in het buitenland wilt doen? Dan is het tijd om je in de procedures voor studie of stage/afstuderen van je eigen faculteit te verdiepen. Vervolgens moet je o.a.:
Financiële zaken
Tijdens je verblijf in het buitenland wil je natuurlijk dat je financiën goed zijn geregeld. De volgende zaken kun je voor vertrek regelen:
Verzekeringen
Ook je verzekeringen moeten goed op orde zijn als je naar het buitenland gaat. We raden je aan de volgende verzekeringen af te sluiten:
Reisdocumenten
Als de reis eenmaal kan worden gepland dan moeten o.a. de volgende (reis)documenten goed geregeld zijn:
Kort voor vertrek
Heb je een OV-vergoeding aangevraagd? Dan moet je niet vergeten deze te deactiveren. Doe je dit namelijk niet dan kun je een flinke boete ontvangen van de DUO.
Zodra je weet waar je naar toe gaat, is het goed om je te verdiepen in de taal, cultuur en gebruiken van het land. Daarnaast moet je checken wat de (veiligheids)situatie is op de plek van je bestemming. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.
HAN Registratieformulier
Begin met het inleveren van het HAN Registratieformulier bij het HAN International Office. Registratie is nodig zodat in geval van calamiteiten het eenvoudig te achterhalen is of en waar in de wereld zich studenten van de HAN bevinden. Daarnaast val je automatisch onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van de HAN als je je registreert.
Veiligheid bestemming
Ook voor het bepalen of je naar je bestemming kunt afreizen is registratie van belang. Wordt er door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa) namelijk ontraden om naar een bepaalde bestemming af te reizen dan kan het zijn dat je van de HAN geen toestemming krijgt voor je buitenlandavontuur. Aan de hand van de registratie kan het International Office zien wat de bestemming is en of daarvoor een negatief HAN reisadvies geldt.
Taal en cultuur van het land
Als voorbereiding op je buitenlandavontuur is het raadzaam om al in Nederland een taalcursus te volgen. Kijk voor meer informatie over taalcursussen eens bij het HAN Talencentrum.
Naast taalkennis, is kennis van de cultuur erg belangrijk. Zorg dat je voor vertrek meer inzicht hebt in de cultuur van het land door (reis)boeken en artikelen te lezen en door te praten met mensen die het land kennen. Gewoonten en gebruiken verschillen namelijk nogal sterk per land. In het algemeen geldt: wees jezelf, blijf vriendelijk en beleefd. Gehoorzaam de wetten en regels en respecteer de gewoonten en gebruiken van het land. Wees ook met humor terughoudend; naarmate de tijd verstrijkt kom je er vanzelf achter welke ´grappige´ opmerkingen wel of juist niet gemaakt kunnen worden.
Culturele verscheidenheid
Het beeld dat je hebt van een land kan behoorlijk verschillen van de realiteit. Iedereen kent bepaalde stereotypen of heeft vooroordelen, vaak onbewust. Dat geldt uiteraard ook andersom: mensen hebben vooroordelen over Nederland. Probeer open te staan voor deze beelden en probeer – als het kan - verkeerde beelden op een rustige en redelijke manier te ontzenuwen. Gedraag je, kortom, overeenkomstig de gangbare normen en waarden van het land. Gezond verstand is hierbij een goede richtlijn.
Relaties
Ook al heb je geheel andere voornemens, verdiep je vooraf in de gewoonten rondom liefde en verliefdheid (en ook hoe non-verbale signalen worden geïnterpreteerd). Kijk naar – en dit is geen grap - de nationale wetgeving op het gebied van het aangaan van een relatie. Leeftijd, relaties met gehuwden of mensen van hetzelfde geslacht kunnen soms serieuze problemen opleveren.
Aankomst Als niemand je ophaalt, vraag dan vooraf om een goede routebeschrijving naar de instelling of de accommodatie waar je verblijft.
Niets is zo vervelend als in het buitenland verblijven terwijl je over onvoldoende financiële middelen beschikt of je niet goed verzekerd blijkt te zijn. Zorg er daarom voor dat je financiën en verzekeringen op orde zijn.
Financiering van je buitenlandse verblijf
Tijdens een verblijf in het buitenland geef je vaak meer geld uit dan wanneer je in Nederland zou blijven. Hoeveel precies verschilt natuurlijk per land en per student. Ga na wat voor jou een realistische maandelijkse begroting is. Over het algemeen is 80% van de studenten meer kwijt dan vooraf gedacht.
Als je ingeschreven blijft staan aan een Nederlandse hoger onderwijsinstelling behoud je in vrijwel alle gevallen studiefinanciering. Daarnaast kun je van tevoren al geld sparen en uitzoeken of je in aanmerking komt voor één van de beursprogramma´s. Begin hier op tijd mee, want voor de meeste programma´s gelden strikte deadlines en moet je ruim voor vertrek een aanvraag indienen.
Mogelijke financieringsbronnen zijn:
Vraag de OV-vergoeding twee maanden voor vertrek naar het buitenland aan bij de DUO via het formulier Aanvragen OV-vergoeding buitenland. Het International Office vult het formulier in met daarin de exacte begin- en einddata van je buitenlandactiviteit. Het IO moet daarvoor wel een volledig ingevuld en ondertekend HAN Registratieformulier hebben ontvangen.
Betalen in het buitenland
Informeer bij je bank wat voor jou de meest efficiënte manier is om geld op te nemen in het buitenland. Tegenwoordig kun je met de meeste betaalpassen in het buitenland geld opnemen van je Nederlandse rekening. Dat is fijn omdat bijvoorbeeld de DUO je studiefinanciering niet op een buitenlandse rekening stort. Toch kan het handig zijn een tweede rekening in het buitenland te openen, bijvoorbeeld als je voor elke transactie met je Nederlandse bankpas moet betalen. Neem naast je bankpas ook andere betaalmiddelen, zoals een creditcard, mee. Raadpleeg voor wisselkoersen en informatie over betaalmiddelen www.gwk.nl. Neem altijd telefoonnummers mee om je betaalpas of creditcard te blokkeren mocht dit nodig zijn.
Verzekeringen
Hoewel je via de HAN bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering al voor een deel verzekerd bent, moet je daarnaast voor vertrek de volgende verzekeringen goed hebben geregeld:
Ziektekostenverzekering
Check of je huidige zorgverzekering je voldoende dekt in het land van jouw bestemming of dat je een aanvullende c.q. andere verzekering moet afsluiten. Vraag je verzekeraar om een Engelstalige verklaring waarin duidelijk staat hoe je verzekerd bent. Mocht je iets overkomen dan hoef je niet in een vreemde taal uit te leggen hoe het zit met je verzekering.
Meld je verzekeraar sowieso dat je tijdelijk in het buitenland woont. Sommige verzekeraars hebben in de kleine lettertjes een meldingsplicht opgenomen. Wie niet van tevoren heeft gemeld dat hij naar het buitenland vertrekt, loopt het risico helemaal niets uitgekeerd te krijgen.
Op de site www.wilweg.nl vind je meer informatie over verzekeringen als je tijdelijk naar het buitenland gaat. Daar kun je ook de factsheet Ziektekostenverzekering studenten in het buitenland downloaden.
Reis/ongevallenverzekering
Sluit een reisverzekering af voor de hele periode dat je in het buitenland bent. Heb je een doorlopende reisverzekering? Let dan op de duur dat je aaneengesloten verzekerd bent.
Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten van lichamelijke of materiële schade die jij kunt toebrengen aan anderen. De HAN heeft al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, zelf moet je dan nog een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
Rechtsbijstandverzekering
Het kan zomaar gebeuren dat je in het buitenland betrokken raakt bij een juridisch conflict. Dit kan veel geld kosten, vooral als je juridische ondersteuning nodig hebt zoals hulp van een advocaat. De rechtsbijstandverzekering verzekert je tegen eventuele kosten voor rechtshulp.
Studenten verzekeringspakketten
De Nuffic heeft de polissen en voorwaarden van de volgende twee verzekeringsmaatschappijen gecheckt. Zij bieden verzekeringspakketten aan voor studenten die tijdelijk naar het buitenland gaan:
• ips-lippmann.com
• students-insurance.eu
De volgende (reis)documenten moeten voor je vertrek op orde zijn. Houd er rekening mee dat je met sommige documenten lang bezig bent voordat alles is geregeld. Begin daarom op tijd.
Paspoort en visa
Zorg voor een geldig paspoort. Voor sommige landen is het noodzakelijk dat je paspoort tot zeker zes maanden langer geldig is dan de duur van je verblijf!
Voor sommige landen heb je een visum nodig. Een visum is een stempel of sticker dat in je paspoort wordt aangebracht waarmee je toegang tot een bepaald land krijgt. Het visum wordt afgegeven door het consulaat van het betreffende land.
Als Nederlands staatsburger heb je geen visum en werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie. Het regelen van een visum of werkvergunning in andere Europese landen is over het algemeen vrij gemakkelijk. Voor niet-Europese landen is dit minder eenvoudig en kan een aanvraag soms enkele maanden duren.
Of je wel of geen visum nodig hebt en of je paspoort bij terugkeer in Nederland nog minstens zes maanden geldig moet zijn, verschilt per land. Kijk voor meer informatie op de website van de ambassade van het land waar je naar toe gaat.
Tickets
Informeer altijd bij zoveel mogelijk reisbureaus (ook de Duitse) en luchthavens (bijvoorbeeld Schiphol, Brussel, Düsseldorf, London en Parijs ) voor de goedkoopste tickets. Sommige luchtvaartmaatschappijen ondersteunen studenten die voor studie of stage naar het buitenland reizen en geven extra korting. Sluit wel altijd een annuleringsverzekering af.
Gezondheid en geneesmiddelenpaspoort
Gebruik je regelmatig medicijnen, neem dan vertaalde recepten mee en een geneesmiddelenpaspoort. Het geneesmiddelenpaspoort is handig om de douane ervan te overtuigen dat je medicijnen voor eigen gebruik meeneemt en dat het geen drugs zijn. Ook kan dit paspoort (verkrijgbaar bij je apotheek) van nut zijn als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig hebt.
In sommige landen is de medische zorg van mindere kwaliteit dan in Nederland. Ook kunnen er ziekten voorkomen waarvoor je inentingen nodig hebt. Ga naar de GGD in jouw regio voor meer informatie en voor de eventueel benodigde vaccinaties. Lees ook de volgende folder:
Rijbewijs
Met je Nederlandse rijbewijs mag je in alle EU landen autorijden. Als je tijdelijk (minder dan 6 maanden) in een land buiten de EU verblijft, heb je mogelijk een internationaal rijbewijs nodig. Dit kun je navragen bij de ambassade van het betreffende land of contact opnemen met de ANWB: (088) 269 22 22. Je kunt het internationaal rijbewijs direct aanvragen bij de ANWB. Ga voor meer informatie naarwww.anwb.nl. Het internationaal rijbewijs is een jaar geldig.
Als je een ander dan een Nederlands rijbewijs hebt, neem dan contact op met de ANWB voor de aanvullende voorwaarden.
Als je naar het buitenland gaat is het fijn om te weten dat huisvesting is geregeld. Zowel in het land van je bestemming als hier in Nederland. Hoe vind ik een kamer in het buitenland? Wat doe ik met mijn huidige woonruimte? Dit zijn vragen die wellicht bij je spelen.
Woonruimte in buitenland
Soms zorgt de partneruniversiteit of het stagebedrijf voor huisvesting voor de inkomende studenten/stagiaires. Dit is echter niet altijd het geval. Informeer daarom voor vertrek naar de mogelijkheden om zelf woonruimte te vinden en naar de gemiddelde huurprijzen in de regio waar je naartoe gaat. Als je nog geen kamer hebt voor vertrek, boek dan een hotelkamer of jeugdherberg en ga van daaruit op zoek naar geschikte woonruimte.
Woonruimte in Nederland
Als je je eigen kamer in Nederland wilt aanhouden, kun je overwegen deze onder te verhuren. Wanneer je onderverhuurt, is het van belang dat je afspraken over bijvoorbeeld huurtermijn, huur, hoogte van de borg en het gebruik van gas, water en licht schriftelijk vastlegt. Dit omdat jij te allen tijde verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor je kamer, ook bij onderverhuur.
Als student kun je genieten van een aantal voordelen/kortingen. Check voor vertrek of je op jouw bestemming studentenkorting kunt krijgen, zoals bijvoorbeeld korting op het openbaar vervoer, en of je in Nederland hier al iets voor moet regelen. Soms moet je namelijk een bepaalde kortingskaart aanschaffen om gebruik te kunnen maken van deze voordelen. Hieronder vind je een aantal interessante voordeelkaarten.
International Student Identity Card
Het kan handig zijn de International Student Identity Card (ISIC) aan te schaffen. De ISIC is een kaart waarmee je in het buitenland kunt aantonen dat je voltijdstudent bent. Met de kaart kun je diverse kortingen krijgen op onder andere tickets, transport, musea, bioscopen, culturele en historische bezienswaardigheden wereldwijd. Kijk voor verkoopadressen en meer informatie op • isic.org.
CJP kaart
Heb je een CJP kaart? Dan hoef je geen ISIC kaart aan te schaffen. Op je CJP kaart staat namelijk het logo van de ISIC vermeld en geeft dus recht op dezelfde kortingen als de ISIC kaart.
Euro 26
Een andere interessante kortingskaart is de Euro-26 kaart. Kijk voor meer informatie op:
• euro26.org.